De voor- en nadelen van het bewonen van een houten vakantiehuisje

Aan elke bouwstijl zijn er voordelen en nadelen verbonden. Dat geldt voor zowel bouwen met steen als bouwen met hout.

Graag houden wij u de voordelen en nadelen van een houten huisje.

Vocht neutraliserend

Hout is een hygroscopisch materiaal wat betekent dat het de waterdampen uit de omgeving opneemt en een vochtevenwicht onderhoudt in relatie tot de relatieve vochtigheid van de omgeving en de lucht. De oorzaak hiervoor is dat hout geen moeite heeft om vocht aan te trekken waardoor condensatie optreedt in de poriën van het hout. Je kan bijna zeggen dat het huisje ademt. Het hout laat vocht naar buiten gaan wat natuurlijk goed is en positief werkt op de luchtkwaliteit in het huis. Dit is niet het geval als het huis is gebouwd van steen of metaal.

Energiebesparend.

Hout wordt gezien als een goede isolator. Het is bewezen dat bijvoorbeeld massief hout van 250 mm een even hoge isolatiewaarde als een bakstenenmuur van 1000 mm. Vanwege deze goede isolerende werking van hout zal je voor je houtenhuisje natuurlijk minder energiekosten betalen. En dat is natuurlijk mooi meegenomen. Hou je dus wat geld over om andere dingen te doen.

Lage bouwkosten

Hout is van nature een licht materiaal. Dit maakt het mogelijk om ook een lichte fundering te gebruiken.  In de meeste gevallen worden de houten huisjes op palen gebouwd wat ervoor zorgt dat je voor je fundering minder geld kwijt bent. Ook de muren worden snel in elkaar gezet door het stapelbouwsysteem waardoor je ook daar op geld kan besparen.

Een nadeel van bouwen met hout

Hout kan op verschillende manieren aangetast worden. Dit kan gebeuren door zonlicht, wind, stof en temperatuur. Denk ook maar aan chemische en biologische invloeden zoals schimmels, insecten, bacteriën, zeeorganismen. Deze kunnen zeer lastig zijn voor je houten vakantiehuisje. Vooral wanneer je er alleen bent met de vakantie en de rest van de tijd in weer en wind staat. Het is dan geen mooi aanblik als je huis is aangetast door schimmels. Sommige schimmels dringen ook echt diep het hout binnen en kunnen de constructie aantasten. Gelukkig bestaan er middelen die deze schadelijke schimmels kunnen uitschakelen, waardoor verdere aantasting voorkomen kan worden.