Houten woningen zijn goedkoper

Stel je hebt een model voor een huisje op papier en je bent die van plan uit te voeren, dan mag je erop vertrouwen dat het model bouwen uit hout je absoluut goedkoper komt te staan dan hetzelfde model bouwen uit steen.  Een houten woning is doorgaans 5-10% goedkoper dan een woning opgetrokken uit steen.

De reden voor de goedkoper kosten is omdat je ook minder mensen nodig hebt om het huis voor je te bouwen en het relatief korte duurt om een houten huisje op te zetten dan een stenen woning.

Duurzaam

Houtenwoningen zijn heel erg duurzaam. Het opzetten van een houten huis heeft minder energie nodig dan een huis opzetten van steen. Die heeft veel meer energie nodig. Het is bewezen dat bij het bouwen van een houten huisje er bijna 7 x minder energie nodig is dan bij het bouwen van hetzelfde huisje in steen. Dus dat scheelt ook heel wat. Tegenwoordig gaat duurzaamheid steeds meer een belangrijke rol spelen in de gemeenschap. het is ook belangrijk als we willen bijdragen aan een vriendelijk milieu en negatieve klimaatveranderingen willen terugdringen. Er wordt veel hout gebouwd omdat het een natuurproduct is en er moet zorgvuldig ermee worden omgegaan

Onderhoud houten huisje

Een houten huis heeft evenveel onderhoud nodig als een stenen huis. Denk maar aan het lakken en beitsen van de houten muren deuren en raamkozijnen. Zorg ervoor dat u materiaal gebruikt die ademt want als u dat niet doet heeft u een groot probleem. Denk maar aan bijvoorbeeld het water dat misschien ongewenst binnenkomt, die zal niet kunnen verdampen met als gevolg een verrotte vloer. Als het water dat het hout binnendringt, moet ook weer kunnen verdampen en dat zal niet gebeuren als je het hout dicht lakt met een dikke laklaag.

Er zijn bij het bouwen van je mooie houten vakantiehuisje ook enkele kleine details waar je op moet letten. Zorg ervoor dat de houten planken en balken die in contact komen met de buitenlucht van te voren worden behandeld. Van de planken die aan de buitenkant staan worden zowel de buitenzijde als de onder en bovenzijde behandeld. Op deze manier blijven de ruimtes tussen de balken goed beschermt tegen vocht.